srijeda, 17. prosinca 2014.

U  zavisnosti od toga koji je sport u pitanju i koja je primarna disciplina sportiste, postoji veći broj načina za sastavljanje trenažnog plana. Tokom programiranja i planiranja trenažnog procesa kod sportova tipa brzine i izdržljivosti kao i kombinovane brzinsko-snažne-izdržljivosti neophodno je primeniti trenerske veštine i znanje kako bi se na najbolji mogući način sportista pripremio za takmičenje.
Kako bi se pravilno isplanirao celokupan trenažni proces kao osnovna priprema za takmičenje, neophodno je veoma dobro poznavati mehanizme zamora celokupnog organizma što iziskuje odlično poznavanje primenjene sportske fiziologije.


Osnovni načini za unapređivanje izdržljivosti (koja god vrsta bila u pitanju) jesu primena tri sledeće vrste treninga:
  1. Dugotrajan TEMPO trening. Ova vrsta treninga je veoma kompleksna tema i potrebno ju je dobro poznavati. Bez adekvatnog tempo treninga nema unapređivanja brzine tokom trka u sportovima tipa izdržljivosti. Suviše mali obim tempo treninga je jedan od glavnih uzroka neuspešnog održavanja brzine tokom tkre, dok je sa druge strane upravo ova vrsta treninga zaslužna za uspešna podizanja brzine na kraju same trke. 
  2. Specifičan trening za odlaganje metaboličkog stresa. Metabolički stres nastaje nagomilavanjem nus produkata metabolizma u organizmu. Specifičnim treningom se sprečava ili odlaže ova pojava ili pak se čini prihvatljivijom za organizam. Studije su pokazale da se metabolički stres lakše podnosi kod pojačane hipertrofije mišića nastale nisko-intenzivnim treningom snage. Sa ovim vrstama treninga treba biti veoma pažljiv, jer njihovu dobit mogu poništiti loši efekti koji se mogu desiti kod određenih sportskih disciplina.
  3. Visoko-intenzivni intervalni trening (HIIT). Ova vrsta treninga je okarakterisana radom visokog intenziteta i kratkim vremenom oporavka. Više o HIIT-u možete pročitati u tekstu o najučinkovitijim treninzima.
Najvažnija stvar kod planiranja trenažnog procesa je dobro poznavanje mehanizma zamora organizma. Trening je samo jedan od elemenata na kom se može uticati na odlaganje zamora i održavanju konstantne brzine tokom trke kao i razvijanju brzine. Veliku ulogu imaju i psiholiški rad sa sportistima kao i adekvatno isplanirana ishrana u skladu sa fiziološkim potrebama organizma i individualnim potrebama sportiste. 

0 komentari:

Objavi komentar

Pokreće Blogger.

Follow us on facebook

Obrazac za kontakt

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Follow us on Facebook

Social Icons

Followers

About Me

Latest News

Featured Posts

Popularni postovi >>>

Sportska - nauka FACEBOOK