srijeda, 17. prosinca 2014.




Odmor i oporavak su najvažnije komponente kvalitetne superkompenzacije u trenažnom procesu.
Pod odmorom se podrazmeva sve vreme provedeno van treninga i spavanje, dok se podoporavkom podrazumevaju tehnike i dela koja su sprovedena kako bi se poboljšala reparacija tela nakon treninga.
Elementi odmora i oporavka:
  1. San. Kvalitetan san, odgovarajućeg vremena trajanja, omogućiće sportisti mentalno zdravlje, hormonski balans i oporavak mišičnog tkiva. Vreme sna treba biti od 7 do 10 sati u zavisnosti od živornih navika, generskog materijala, trenažnih i drugih obaveza. Potrebno je zaspati pre ponoći jer jr dokazano da osobe koje zaspu pre ponoći imaju znatno poboljšan kvalitet sna od onih koji zaspu nakon ponoći. Okruženje mora biti mirno, bez veštačkog osvetljenja, hladnije temperature sa dotokom svežeg vazduha. Buđenje bi trebalo da se odigra u prostoriji osvetljenoj prirodnom svetlošću.
  2. Hidratacija. Adekvatna količina vode i napitaka za rehidrataciju organizma doprineće ubrzanom oporavku, umanjiti nivo stresa na srce, očistiti organizam od produkata metabolizma i stvoriti osnovne preduslove za nastavak trenažnog procesa. Boja mokraće sportiste može da bude dobar pokazatelj kvaliteta hidratacije. Tamnija mokraća ukazuje na nedovoljnu hidriranost organizma. 
  3. Ishrana. O značaju ishrane u oporavku sportista je bilo dostra reči. Tekstove možete pročitati ovde: Ishrana i oporavak.
  4. Istezanje i držanje tela. Snaga leđnih i trbušnih mišića vrlo je bitna za kvalitetan oporavak od treninga. Loše držanje tela tj. loša pozicija stajanja i sedenja dovešće do konstantnog pritiska na kičmeni stub što će rezultirati bolovima i osećajem umora. Redovno i adekvatno dinamičko istezanje pre treninga i statičko nakon treninga doprineće predupređivanju eventualnih povreda. Istezanje mora biti raznovrsno i sa povremenim promenama vežbi.
  5. Toplota, led, kompresija. Ovo su tri elementa koja se trebaju koristiti kako u oporavku od povreda tako i u oporavku od intenzivnog treninga i takmičenja. Toplo-hladna kupka nakon treninga će ubrzti cirkulaciju krvi u mišićima što donosi instant ubrzanje oporavka. Povremeno nošenje opreme sa određenim stepenom kompresije učiniće isto.
Izdvajanje dodatnog vremena i pažnje na odmor i oporavak doprineće poboljšanju trenažnog kvaliteta tokom samog treninga, smanjenu vremena neophodnom da se mišići oporave kao i značajnom smanjenu faktora rizika od povrede.
Nakon kratke pauze izazvane povećanjem obaveza nastavljam sa redovnim objavljivanjem tekstova na Nauka u sportu blogu koji ima nove prijatelje. Bio cookies - Prirodom do zdravlja zdravi keksići podržavaju naš rad, o njima će biti više reči u tekstovima koji će gvoriti o unosu kvalitetnih ugljenih hidrata. 

Hvala što pratite blog,

0 komentari:

Objavi komentar

Pokreće Blogger.

Follow us on facebook

Obrazac za kontakt

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Follow us on Facebook

Social Icons

Followers

About Me

Latest News

Featured Posts

Popularni postovi >>>

Sportska - nauka FACEBOOK