nedjelja, 21. prosinca 2014.


Osobno sam veliki pobornik zelenog čaja još prije vremena kada je tržište suplemenata poludjelo za njim. Danas je zeleni čaj, odnosno njegovi ekstrakti, sastavni dio gotovo svakog proizvoda za mršavljenje. Samo pogledajte etiketu na poleđini. Vjerujem da na taj način zeleni čaj pruža određene učinke, ali tako nećete iskoristiti njegov puni potencijal kao biljke.




Zeleni čaj sadrži sljedeće:


Tanin

Grupu jednostavnih i kompleksnih fenola, polifenola i flavoniziranih sastojaka. Budući da ih proizvode biljke, svi su tanini relativno otporni na probavu i fermentaciju. Tanini se ponašaju kao kontraktivni, skupljaju tkiva i kontrahiraju strukturalne proteine kože i sluznice. Vežu se na životinjske i biljne bjelančevine, djeluju anastetično i redukciono pa su zbog te osobine i vrlo moćni antioksidanti.















Šalica zelenog čaja poslije obroka može pripomoći u probavi. Iz tog se razloga zeleni čaj u Aziji koristi već tisućama godina.

Katehini

Katehini su kategorija polifenola. U zelenom čaju, katehini su prisutni u značajnoj količini, točnije; epikatehin (EC), epigalokatehin (EGC), epikatehin galat (ECG) i epigalokatehin galat (EGCG). EGCG čini 10-50% ukupnog sadržaja katehina i slovi kao jedan od najmoćnijih katehina – s antioksidativnom aktivnošću snažnijom 25-100 puta od vitamina C i E. 

Šalica zelenog čaja osigurava 10-40 mg polifenola, a antioksidativni sadržaj mu je nekoliko puta jači od brokule, špinata, mrkve i jagoda.

Antioksidativne tvari nakon treninga su upravo ono što vam treba kako bi se riješili svih slobodnih radikala u tijelu i tako popravili štetu.


Flavonoidi

Flavonoidi su biljni pigmenti, svijetlo obojani kemijski konstituenti u većini svježeg voća i povrća. Štite i pripomažu prilikom infekcije. Prilikom fizičkog udarca, u slučaju njihove deficijencije, vrlo lako možete zadobiti modricu.

Očito će vaši treninzi patiti ukoliko ste bolesni.

Teanin



Aminokiselina koja ima umirujući učinak na mozak. Može je se pronaći u listu senche. Teanin je poprilično različit od polifenola i katehinovih antioksidansa, ali je još jedan dodatni razlog zašto konzumirati zeleni čaj.



Osobno mogu svjedočiti sjajnom osjećaju koji vas preplavi





nakon konzumacije zelenog čaja. Djeluje umirujuće, a da pritom ne kompromitira nivo motivacije i mentalne aktivnosti.










Zeleni čaj je sjajna zamjena za ECA-u (efedrin-kofein-aspirin). Znam da ništa nije bolje od toga ali me saslušajte. Veliki broj ljudi, uključujući i mene ne voli ECA-u zbog osjećaja koji izaziva nakon konzumacije.




Postanem razdražljiv i lako se razljutim iz nekog razloga. Zeleni čaj je sjajan jer sadrži malu dozu kofeina, a teanin vas stvarno mentalno opusti ali napali na fizičku aktivnost.



Definicija


Istraživanja sugeriraju da suplementiranje zelenim čajem može povećati rad metabolizma za 3%. Za to će vam biti potrebne tri šalice dnevno. Ako ste na dijeti od 2000 kalorija dnevno, zelenim čajem ćete vrlo lako spaliti 60 dodatnih kalorija. Jeste li se ikada zapitali zašto je tako malo Azijaca pretilo? Ne bave se svi kung fu-om. Piju zeleni čaj!
Sve o čaju


Svi čajevi dolaze iz istog izvora. Biljka čaja je članica obitelji Camellia (Camellia sinensis). Crni čaj, oolong čaj i zeleni čaj su derivati ove jedne biljke.


Način na koji se priprema određuje njegovu boju. Nakon što je ubrana, biljka čaja se fermentira, a zatim grije kako bi zaustavili proces fermentacije. Ovaj proces fermentacije je odgovoran zašto je kofein sastavni dio čaja. Što se duže fermentira, to će više kofeina čaj sadržavati. Zeleni čaj ima najmanju količinu kofeina od svih čajeva jer se najmanje fermentira. Razlog zašto zeleni čaj ima toliko blagodati po zdravlje je zato što duža fermentacija uništava mnoge supstance koje su toliko djelotvorne na naš organizam. Zato razmislite dvaput koji ćete čaj odlučiti skuhati. Danas je mnogo toga koncentrirano i gazirano. Mislim da nam bar čaj, i to zeleni čaj može biti iznimka.






Kvalitete čaja Velike su razlike u kvaliteti čajeva. Čaj se može usporediti s vinom kada je riječ o ocjenjivanju. Sva ona pakovanja koja se nazivaju čajem ne mogu se ni približno mjeriti s onim u pravom, lisnatom obliku bilo da je riječ o okusu ili kvaliteti. Prilikom selektiranja čaja i njegovog pakiranja u vrećice za komercijalnu prodaju, proizvođači odabiru najjeftinije i najslabije kvalitete ocjenjene listove čaja. Tada se ti listove trgaju i pakiraju u male čajne vrećice kakve poznajemo. Trganjem listova degradira se okus i eliminiraju neki vrlo zdravi makronutrijenti. Preporučujem da naručite čaj u njegovom pravom obliku, kao cijeli list. Pokušajte nabaviti organsko uzgajani čaj za maksimalnu iskoristivost ovog dara zemlje. Ako vam se ne sviđa okus zelenog čaja, suplementacija u nekom drugom obliku je uvijek dobra opcija. Zaključak Zeleni čaj može biti sjajan dodatak arsenalu svakog fitness entuzijasta. Nije nimalo čudno što smo svakodnevno bombardirani medijskim reklamama koje upućuje na najnovije suplemente na bazi zelenog čaja. Ali to više nije „najnoviji suplement“. Pa zeleni je čaj prisutan već tisuću godina i milijuni Azijaca će vam to potvrditi. Osobno ga obožavam.



0 komentari:

Objavi komentar

Pokreće Blogger.

Follow us on facebook

Obrazac za kontakt

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Follow us on Facebook

Social Icons

Followers

About Me

Latest News

Featured Posts

Popularni postovi >>>

Sportska - nauka FACEBOOK