subota, 20. prosinca 2014.



Pod tjelesnim razvitkom se podrazumjeva proces mijenjanja prirodnih morfoloških I funkcionalnih svojstava ljudskog organizma u toku individualnog zivota (otogeneza).

Naš je cilj da nekim aktivnostima u ontogenetskom razvoju poboljšamo kretanje kroz kretno učenje I razvoj kretnih sposobnosti.

Tijelesni razvitak nije samo prirodni, već I socijalno uslovljen proces što u principu znači da se na njega može dijelovati I spolja.

Naučno poimanje uloge tjelesnog I zdravstvenog odgoja u razvitku podložan je upravljanju, tj. Da se on može svrsishodno usmjeravati posredstvom različitih socijalnih faktora, među kojima, čak I odlučujuću ulogu ima motorička aktivnost.

Treba naglasiti da su motoričke sposobnosti jedna od bitnijih antropoloških karakteristika učenika.


Brzina, snaga, izdržljivost, koordinacija. Fleksibilnost, ravnoteža predstavljaju sposobnosti čovjeka čiji nivo kapaciteta u mnogo čemu utiču na daljnji život.

Senzibilni periodi u razvoju motoričkih sposobnosti predstavljaju vremenske intervale koji omogućavaju kvalitetniji pristup segmentima motoričkog statusa sa stanovišta tjelesnog vježbanja.
Iako predstavljaju veoma vrijednu informaciju, na žalost, još uvijek nisu kvalitetno iskorišteni u procesu tijelesnog vježbanja.
sl. (motoričke sposobnosti - senzibilni periodi)

By: Dino (Mostar)

0 komentari:

Objavi komentar

Pokreće Blogger.

Follow us on facebook

Obrazac za kontakt

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Follow us on Facebook

Social Icons

Followers

About Me

Latest News

Featured Posts

Popularni postovi >>>

Sportska - nauka FACEBOOK